2014. november 18., kedd

StreetStyle. 1910's. Paris.

1920

        Előre is bocsánatot kérek a rengeteg fotóért, de a napokban megtaláltam ezt az elképesztő galériát a párizsi Longchamp lóversenyekről, és annyira lenyűgöződtem, hogy úgy, ahogy van, az egészet muszáj Veletek megosztanom. Ez a korszak az egyik kedvencem - talán mert olyan rövidke idő leforgása alatt annyira sok, óriási, és teljesen új változás történt a divatban (is).
              Amit látunk - street fashion az 1910-es években! (A legtöbb itt látható fotó 1914-ben és 1919-ben készült - a két évszám között, a háború alatt nem rendezték meg a versenyeket.)
           A streetstyle fotók műfaja tehát nem is olyan friss találmány! Mintha csak a párizsi divathéten készültek volna a képek a legújabb dizájnercsodákba bújtatott hölgyekről... Mivel akkoriban még nem volt jellemző a divatbemutatók szervezése, a tervezők a legújabb ruháikat az ehhez hasonlóan jeles eseményeken népszerűsítették. Előkelő hölgyek, illetve modellek sétáltak az akkori sztártervezők - Paul Poiret, Jeanne Paquin, Mariano Fortuny vagy Jacques Doucet - legújabb alkotásait viselve (állítólag Poiret foglalkoztatott először hivatásos modelleket, még New Yorkban is turnézott egy 10 fős csapattal!).
           Amit pedig érdemes megfigyelni a ruhákon, hogy a szecesszió S-sziluettje (bő felsőrész, szörnyen összefűzött derék és hátratolt csípő) után új vonalak jöttek divatba. A hölgyek szűk szoknyákban tipegtek, melyekre hosszú tunikák kerültek - a sokszor lenge felsőrészek alatt pedig apránként elhagyták a fűzőt is.
        Izgalmas az is, ahogyan az orientalizmus megjelent mind a ruhák szabásvonalaiban, mind a díszítéseikben. Ez főképp az orosz balett előadásainak (és Leon Bakszt jelmeztervező) számlájára írható. A 'Seherezádé', a 'Tűzmadár', vagy a 'Kleopátra' című baletteket hatalmas szenzáció övezte, a színpompás, aprólékosan és dúsan díszített kosztümök nagy hatással voltak a divattervezők munkáira. Emellett a titokzatos Japán, a mesés Kína és India is szerepet játszott a divat alakulásában. Az importált, hímzett selymek, kimonók az 1800-as években először csak háziruhaként szolgáltak, de ebben a korszakban már megjelentek hasonló viseletek az utcán is, mert a tervezők rengeteg ötletet merítettek a különleges szerkezetű, keleti ruhadarabokból. 
            1919-ben pedig már térd alá érő kis ruhákat láthatunk, rojtokkal-bojtokkal, szintén keleties -vagy akár már geometrikus, csíkos mintákkal is... És rövid frizurákat!


Photos from the Longchamp racecourse in Paris, 1910-1920.


1910
1911
1912
1913
1914
1919
1920

Ha tetszett a bejegyzés, ide kattintva megtalálod a blog facebook oldalát is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...