2012. április 22., vasárnap

Párizs. /3./ Múzeumos.



              Itt is van a következő (hatalmas) adag fotó a párizsi kiruccanásunkról, méghozzá ezúttal a múzeumokban tett látogatásainkról. Sajnos idő híján nem sikerült végigjárni azt a tömérdek kiállítást, amit elterveztünk, így csak a legnevesebbekben időztünk - tanácsos akár több napot is szánni a galériákra (főleg ha ti is olyan mániákusok vagytok mint én, aki képes vagyok negyed órákat eltölteni egy-egy festmény bűvöletében, kiáltozva, hogy "ó hisz ez a kedvencem!" és mint egy rabszolgahajcsár, étlen-szomjan hajtani végig a végtelen hosszú termeken az egész elfáradt baráti társaságot...).
             Az első nap a D'Orsay-ba látogattunk el, ahol a leghíresebb XIX. századi művészek alkotásait lehet megcsodálni (hogy csak a legközismertebbeket említsem - Van Gogh, Monet, Toulouse-Lautrec vagy Rousseau). Óriási élmény volt látni a legkedvesebb festményeimet, vagy éppen a legkedvencebb szobromat, Degas Kis táncosnőjét... Viszont odabent nem lehet fotózni, így ezt mind a képzeletetekre kell bíznom.
              Ezután nekivágtunk a csupacső Pompidou Központnak, ahol XX. századi  (Picasso, Warhol, Chagall) és kortárs műveket láthatunk, ráadásul örömmel fedeztük fel, hogy Moholy-Nagy Lászlónak és Kemény Zoltánnak is ki vannak állítva munkái. A Pompidou Központ épületét is érdemes jó alaposan megvizslatni, a régi manzárdtetős házakkal zsúfolt Latin-negyed közepén álló, "kifordított" és csövekkel ellátott modern monstrum és a mellette álló szökőkút nagyon érdekes hatást kelt. Jó program csak a környéken lézengeni is - számtalan jól öltözött fiatal lebzsel itt, úgyhogy remek megfigyelőhely az utca divatjának feltérképezésében.
             A Louvre épületét hagytuk a végére, így nem is maradt rá túl sok idő - szinte csak keresztülrohantunk a termeken, és az antik gyűjteményt szégyenszemre teljesen ki is hagytuk. A Mona Lisát körülvevő turistaáradat egy kicsit megrémisztett minket (bár már hallottuk hírét), azonban megnyugodva (és egy csöppet elmosolyodva) tapasztaltuk, hogy a had másra már nem igen kíváncsi, így a továbbiakban pangó tereken át vezetett az út.


D'Orsay

Kilátás a D'Orsay óra-ablakából - az egyetlen fotó, amit odabent sutyiban elkattintottam...
A múzeum előtt csupa helyes bronz állatka áll, a kedvencem ez a kis elefánt volt

Pompidou Központ


A Pompidou központ kívülről - ezt a képet csak azért, hogy nevessetek egyet :)
 A galéria melletti szökőkút, modern szobrokkal, graffitivel - és egy romos templommal... Az összhatás rendkívüli.
 Kilátás a mozgólépcsőről.
Nagyon tetszik, hogy kisiskolás csoportokat vezényelnek a galériákba, ahol aztán egy-egy festmény elé lekuporodnak és feladatokat oldanak meg, rajzolgatnak. Biztos vagyok benne, hogy ezek a gyerekek később egészen másképp fognak a művészetekhez állni, mint itthon, ahol az oktatásban ennyire elhanyagolják ennek szerepét. De nemcsak az iskola tesz erre hangsúlyt, sok családot is láttunk, ahogy végignézték a kiállításokat és a szülők lelkesen meséltek a képekről a gyerekeiknek.

Louvre

Az üvegpiramis alatt.
Mona Lisa. Turistahad.

Tuilériák kertje

a fotókat én készítettem./photos by me.





1 megjegyzés:

  1. köszönöm, hogy feltöltötted....és kommentáltad...elmesélted a kiruccanásodat....jó...mert így egy "kicsit" olyan, mintha mi is kint lennénk...ott a nagyságos Párizsban....külön köszönöm, hogy magadról is csatoltál képet...várom a folytatást ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...