2011. november 29., kedd

Fashion Video Festival/1.               A múlt héten zajlott le a Fashion Video Festival a Design Terminálban. Az eseményt tavaly rendezték meg először, akkor még a Ludwig Múzeumban, és rettentően fájt a szívem, hogy akkor nem tudtam jelen lenni. Ezért idén az egy hetesre duzzadt rendezvényt annál inkább vártam, igaz, most is csak a szombati napon, a díjátadó esten tudtam részt venni. Először külföldi divatvideókból láthattunk válogatást, majd a döntőbe jutott magyar filmeket nézhettük végig.
             A nyugati ifjak és hazánk kicsi fiainak filmjei meglepően (de mindenképpen kellemesen) hasonló színvonalat mutattak, azonban nemcsak a minőség volt azonos, hanem a témák is. Így pompásan megtudhattuk ezekből a kis epizódokból, mi dívik korunkban a stylistok és a fotósok körében: a meztelenkedős fetisizmus és a halál.
              A videók nagy része a bőrszíjakkal kötözött csupasz testekre és a vonagló képek alatt dübörgő elektronikus zenére építette az egész koncepcióját, ami valljuk be őszintén, nem sejtet túl nagy fantáziát az elkövetők körében. Azonban az egyik ilyen produkció elnyerte a harmadik díjat, így lehetséges, hogy csak az én túlérzékeny lelkivilágom számára jelentette az est mélypontját a 'The Six Deadly Sins of Mrs. Herskin' címre keresztelt alkotás, melyben a véresre mázolt szűk falak között tipródott egy maszkos, ám teljesen meztelen alak.
              Sok rendező azonban az angyal-démon konfliktuson (Kerényi Virág - Divinity) és hasonló közhelyeken  kívül más, számomra kedvesebb, érdekesebb témák iránt is fogékony volt. Ezek közül a videók közül is azokat szeretném megmutatni Nektek, amelyeket valamilyen szempontból kiemelkedőnek tartok.
              Az első helyezett Tombor Zoltán 'Poor Céline' című kisfilmje lett, nem véletlenül, bámulatosan gyönyörű képi világot tár elénk. Bár ebben az esetben is a hanyatlás volt a fő motívum - szegény Céline lassan zuhan alá a mélybe, ahol aztán apró darabokra roppan - a kivitelezése kifinomult és csodaszép.
              A második díjat Király Tamás munkája nyerte el, az 'Eme Molas', amely a steampunkos, némafilmeket idéző eredeti stílusával kitűnt a mezőny többi alkotása közül. A képekhez kapcsolt álmodozó zene pedig szintén telitalálat volt, egészen különleges atmoszférát teremtettek vele.
               A Blogger-díjat Baráti Vince vihette haza, a 'Take me into your skin' című filmjében a csodás Srej Zsófi pózol, sötét térben, füstben, szépen fotografálva. Fontosnak tartom még megemlíteni Éder Krisztián 'The Water' nevezetű videóját is, amely elnyerte a Maybelline különdíját. Az erdők-mezők igencsak népszerűek voltak a rendezők körében, de Krisztián ennyivel nem érte be: a két leányzót kiküldte vacogni egy hideg tavacska vizére, és még vágtató paripákat is beemelt a filmjébe. A hatás nem maradt el, engem is magával ragadott a képek hangulata.
               Bár nem jutalmazták díjjal, de nagyon ötletesnek és humorosnak tartottam még a Kepp Showroom 2010-es tavasz/nyári kollekciójához készített videót is. Ebben a különleges stop motion lookbook-ban végre a ruhák kerültek a középpontba, a szaggatott felvételeken két modell mutatja be a kollekció darabjait.
                

Ha tovább görgetitek az oldalt, megnézhetitek a videókat amelyeket megemlítettem, de a Fashion Video Festival honlapjára hamarosan felkerül az összes döntős kisfilm is, amelyekre már ti is szavazhattok majd, és eldönthetitek, hogy ki nyerje el a közönségdíjat. 
Az utolsó két videót pedig a bemutatott külföldi filmek közül választottam ki, mert a különös hangulatukkal szintén kiemelkedtek a klisék szövetéből.Az első helyezett: Tombor Zoltán - Vígh Dávid

Poor Celine

Második helyezett: Király Tamás - Szabó Áron - Zsuzsanna Alexandrovna Marinka

Eme Molas


Maybelline különdíj: Éder Krisztán

The Water


KEPP SHOWROOM - Illusion Project
Scalpel/Stradivarius


Twin ParallelNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...