2012. január 29., vasárnap

Vendég - Pajor Kristóf.Pajor Kristóf írásai lehengerlőek. Teérted nevezetű blogján teszi őket közkinccsé - ha szerettek elgondolkodtató, gyönyörű dolgokat olvasni, feltétlen kattintsatok ide, és merüljetek bele a gondolataiba.
De előtte még nézzétek meg, honnan merít ihletet:
 1. Steve Reich: Főleg zenékből nyerek inspirációkat, melyek mélyre jutnak, és valamit megmozgatnak ott belül. Steve Reich számomra ilyen. Kiemelném tőle a háromfelvonásos 'Different Trains' c. kompozícióját, melyet egy kortárs Holokauszt-feldolgozásnak is lehet tekinteni, valamint a 'Daniel Variations' c. művét, melyet Daniel Pearl amerikai újságíró emlékére készített, akit iszlám fundamentalisták kegyetlenül kivégeztek. Mindkettő megrázó darab.

 2. Jóhann Jóhannsson: Izlandi zeneszerző. Keveri az elektronikus és klasszikus zenei irányzatokat, mindezt egy melankolikus, minimalista stílusban. Megemlíteném tőle két nagyzenekari művét: a 'Fordlândia'-t és a 'IBM 1401, A User's Manual'-t. Lehengerlő.

 3. Sigur Rós: Izlandi együttes, akik rendkívül emocionális zenét csinálnak. A frontemberük Jónsi, akinek különlegesen magas hangja emelkedett atmoszférát teremt, és kiemeli a zenét a megszokott sablonok közül.

 4. Pat Metheny: A leghíresebb amerikai jazz-gitáros, de még mielőtt kilépnél erről az oldalról a "jazz" szó hallatán, szeretném elmondani, hogy ő a lehető legprogresszívebben nyúl hozzá a jazzhez, és keveri a műfajokat. Azt is lehet mondani, hogy új műfajt hozott létre. Ő jelentette számomra a legfőbb inspirációs forrást az elmúlt években.

 5. Max Richter: Brit zeneszerző, modern klasszikus zenéket ír. Valahogyan szép az, amit csinál. Szép a fülnek, és legfőképp a szívnek. Hozzám a 'The Blue Notebooks' és a 'Memoryhouse' c. albumok állnak a legközelebb.
 6. Kornis Mihály: A Vigasztalások könyve után másképp kezdtem el szemlélni a világot. Elindított bennem egy folyamatot, a tudatos gondolkodást, azt, hogy próbáljak mélyebbre nézni a felszínnél, értsek és lássak. Azóta volt szerencsém többször is személyesen beszélgetni vele, végtelenül bölcs és jó embernek ismertem meg, és remélem, barátságunk még sokáig tart.

 7. Artificial Intelligence: A kedvenc filmem. Nagyon kevés kedvencem van, mert utálom a semmitmondó filmeket. Spielberg szerintem ezt nekem csinálta. Hideg, zord világot ábrázol, de mindezt felolvasztja a tartalmi mondanivaló. Ha nem láttad még, akkor tudod, mit kell tenned most...

 8. Egy chilei vulkán: Ez a vulkánkitörés engem is kitört. Szeretem nézni a fodrokat. A felhőkkel ugyanígy vagyok.

 9. Egy arc: Ez az arc 1948-ban Izraelben, a Yom Ha'atzmaut-on (a Függetlenség Napján) így nézett a kamerába, és egyben rám is. Valami van a szemében, a mosolyában, ami nekünk nincs. Ezt kéne megtanulnunk.


 Kristóf versei már egy 'Emberek a felhőkben' című könyv formájában is megrendelhetőek, kattintsatok ide a részletekért!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...