2015. október 3., szombat

Interjú - Klaudia.



Szeretném Nektek bemutatni a bájos Dömény Klaudiát, akivel körülbelül egy éve találkoztam először. Épp akkor fejezte be a Modart divattervező képzését, és arról álmodozott, hogy megalapítja a saját márkáját.
Most, a saját kis boltjában látott vendégül, a Pozsonyi út 20-as száma alatt, ahol a kedves, organikus anyagokból készült gyermekruháit árulja. Kamorka nevű üzletébe nemcsak akkor érdemes belesni, ha a kisebbeknek keresünk különleges ruhákat - maga a tér is elbűvölő és barátságos!
Ha elolvastátok az interjúmat Klaudiával, látogassátok meg a honlapját is (ami szintén hihetetlenül cuki) vagy kedveljétek az oldalát a facebookon :)


- Rengeteg kérdést kapok a divatiskolákkal kapcsolatban – hogy melyiket és miért érdemes elvégezni, melyikről mit tudok… Te a Modart-ba jártál, mesélnél nekünk egy kicsit róla, hogy jobban megismerjük ezt a képzést is?
- A Modart-os képzés kellett ahhoz, hogy a jelenlegi ízlésvilágom és munkamorálom kialakuljon azáltal, hogy magamba szívtam az új ismereteket és felvettem a tanrend ritmusát. Nagyon kemény volt a tanmenet, folyton versenyt futottam az idővel. Nehéz volt mellette bármire is időt szakítani, sok lemondással járt. Azonban izgalmas volt az osztálytársaim különféle személyiségével együtt akár csoportot alkotva dolgozni. A rajzórák során rengeteg féle technikát kellett kipróbálni, így találtam meg a számomra legjobb, legszebb és nem utolsó sorban leghatékonyabb módszert, amivel a tervezés során dolgozom. Megtanultam tudatosan gondolkodni, módszeresen alkotni. Így azt gondolom, hogy jó választás volt, persze nincsen tökéletes iskola, vannak hiányosságai, de amiket felsoroltam, az számomra mindenképpen pozitívum.


- Miért éppen a gyerekruhák? Mikor és hogyan kezdett el benned megfogalmazódni, hogy ebben az irányban fogsz haladni?
- Mikor felkerültem Budapestre, az egyik legkedvesebb barátom három gyermekére kezdtem el vigyázni iskola után és a velük együtt töltött idő nyitotta fel a szememet. Egyrészről újabb bizonyosságot nyertem arról, hogy anya szeretnék lenni, másrészről pedig olyan munkát szeretnék, ami gyermekekkel kapcsolatos és a kreativitásomnak is teret enged, így beiratkoztam a Modart-ba és elkezdődött az egész folyamat.


- Mi az inspiráció egy-egy kollekció mögött? Jól tudom, hogy csak természetes anyagokkal dolgozol?

- Az inspiráció folyamatosan változik, mindig az adott élethelyzetemtől függ. Mivel még nincsen saját gyermekem, ezért a környezetemben lévők inspirálnak folyamatosan. Imádom a humorukat, a tisztaságukat, azt, hogy mindig őszinték. Fontos számomra, hogy őszinte legyen a kapcsolatunk, erre tudatosan figyelek. Ami állandó, az az organikus anyagok használata, amelyből nem engedek. Ez bizonyos korlátok közé szorít, hiszen sokkal kevesebb minősített organikus anyag érhető el a piacon, viszont ez egy kihívás is számomra, ami jó kis doppingszer. 
A boltban jelenleg elérhető őszi-téli kollekciót az Ursa Major, azaz Nagy Medve csillagkép inspirálta. Ez főként nyomatokban jelenik meg, de a  ,,medvelét” maga is több téren fellelhető, akár a puha szőrös anyagokat nézve vagy a mackók által imádott málna hímzésben. Gyermekkorom óta vonzódok a kötött holmikhoz, Édesanyám mindig kötött nekem és a testvéreimnek, de ha neki nem volt éppen ideje, akkor a falunkban lakó nénivel köttetett, így nem volt kérdés, hogy a Kamorka ruhák soraiban legyen kézzel kötött holmi. Nagyon boldog vagyok, hogy megtaláltam Kati nénit, aki csodálatosan köt és nem mellékesen nagyon jó humora van, így tényleg öröm a közös munka.
-          Jelenleg 116-152-es méretig érhetőek el a ruhák, azonban ez a méretsor az igényektől függően változni fog. A nyitás óta számos visszajelzés érkezett, így hamarosan felnőtt női méretek is elérhetőek lesznek.





- Melyik a legjobb része a munkádnak, melyiket élvezed a leginkább?
- Szeretem a teljes folyamatot, ahogy a semmiből valami lesz, de leginkább a rajzolást és festést élvezem és az anyagok válogatását, tapogatását. :)

- És mi a nehézség?
- A jelenlegi nehézséget az azonos igényszintű, precíz alvállalkozók megtalálása jelenti. Sajnos nem könnyű ilyen munkaerőt találni, de bizakodó vagyok.

- Szeretnél nyitni külföldre is, vagy csak a magyar piacon tartanád a termékeket?
- Abszolút szeretnék nyitni külföld felé, hiszen a célom az, hogy egyre több gyermek viselhesse a ruháimat.





- Mesébe illő az üzlet belső tere és dekorációja! Ki tervezte?
- A belső teret én álmodtam meg, azonban abszolút csapatmunka volt a kivitelezés. A családom és barátaim mindvégig segítettek. Az egyik legnagyobb büszkeségem a kirakatban lévő Göncölszekér csillagkép, melyet a barátaim készítettek konzervdobozokból, azok kilyukasztásával és bevilágításával minden este ragyognak a saját csillagaim! A fa a hintával, mint központi elem számomra kőbe volt vésve, így elkezdtünk kutatni utána, s szerencsénkre a vihar pont kidöntötte ezt a csodás nyírfát, így kerülhetett az üzletbe. Aztán szépen lassan kialakult minden elem. Fontos szempont volt, hogy kizárólag természetes anyagokat használjunk a tér kialakítása során is. Mivel nagy a belmagasság, így kézenfekvő volt a baldachinos megoldás, ami számomra picit kuckósítja a teret. Az üzlet hátsó felében a gyerekek rajzolhatnak a falra, játszhatnak, ugrálhatnak a babzsákon, szóval igazi gyerekek lehetnek.

- Említetted, hogy közösségi térnek is szánod a kis boltot – milyen programokat tervezel?
- Azt szeretném, ha bárki belép az üzletbe, legyen az felnőtt, gyerek vagy akár kutya, otthonosan érezze magát, ezért igyekszünk békés atmoszférát teremteni. Szeretnék kézműves foglalkozásokat, megismertetni a gyerekekkel a kötést, hímzést, valamint bábelőadáson keresztül szeretném tudatosítani a fejekben a környezetvédelem fontosságát.





- Egy zene, egy könyv és egy film, amit nem tudsz megunni:
- Zene: Imádom a zene minden formáját, de mostanában Ben Howard- Small things című dalát hallgatom a legtöbbet. (A bejegyzés végén meghallgathatjátok! :))
- Könyv: Finy Petra: Szívmadár
- Film: Büszkeség és balítélet (bármelyik szereposztás, de Keira Knightley a szívem csücske :) )

- A következő célod? Vagy még szupertitkos?
- Szépen lassan szeretnék előre haladni, minél több szülőhöz és gyermekhez eljutni, hogy létrejöhessen az a bizonyos valódi közösségi tér, amiről álmodok.



Ha tetszett a bejegyzés, ide kattintva megtalálod a blog facebook oldalát is.

Ben Howard - Small Things

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...